Koristne bakterije Lactobacillus rhamnosus GG

Dobro je že znano, da v črevesju človeka živijo številni mikroorganizmi, kot so bakterije, virusi, arheje, kar imenujemo črevesna mikrobiota1. Dejstvo je, da črevesna mikrobiota pomembno vpliva na delovanje našega presnovnega, fiziološkega in imunološkega sistema2. Znanstveniki pa so tudi odkrili v črevesju naše druge možgane, saj se črevesni živčni sistem sestoji iz 500 miljonov nevronov. In ne samo to, 90% serotonina, molekule, ki vpliva na naše razpoloženje (imenujejo jo tudi molekula veselja), proizvedejo posebne celice črevesja3.

Zdravje prihaja iz črevesja

Za naše telo je ključnega pomena zdravje našega črevesja, ki je pri človeku dolgo približno 7 metrov in je pretežno poseljeno z bakterijami. Te mikroorganizme imenujemo mikrobiota in le-ta ima lahko skupno težo tudi do 2 kilograma4. Presnovna vloga črevesja nam omogoča pridobivanje energije, vitaminov in mineralov iz hrane2,5. Poleg tega pa ne smemo pozabiti njegov velik vpliv na delovanje imunskega sistema, saj kar do 70 odstotkov imunskih celic izvira iz črevesnega imunskega sistema6, torej iz črevesja.

Nezdrava prehrana, stres in različna zdravila lahko porušijo ravnovesje črevesne mikrobiote. Dolgotrajno neravnovesje lahko vodi v razvoj presnovnih, alergijskih ali celo nevroloških bolezni3. Zato je dobro, da skrbimo za mikrobioto; pri tem nam lahko učinkovito pomagajo sevi koristnih bakterij, ki so največkrat mlečnokislinske bakterije ali kvasovke.

Najbolj preučevan sev

Sev Lactobacillus rhamnosus GG je najbolj proučevan (z več sto pozitivnimi kliničnimi študijami) med vsemi sevi mlečnokislinskih bakterij7,8. Prva sta sev odkrila oz. identificirala znanstvenika Sherwood Gorbach in Barry Goldwin in ravno začetnici njunih priimkov sta postali sestavni del imena te bakterije (GG).

Lactobacillus rhamnosus GG se je izkazal kot učinkovita koristna bakterija za mnoge (zlasti črevesne) prebavne težave odraslih in otrok in zato ga priporočajo tudi določene zdravstvene smernice za obravnavo želodčno-črevesnih težav7.

Učinkovite, vendar zelo občutljive

Bakterije seva Lactobacillus rhamnosus GG (LR GG) v našem telesu živijo in učinkujejo na telo in druge mikroorganizme, ki so prisotni v črevesju8. Do mesta delovanja morajo po dolgi transportni poti, po prehodu skozi želodec in žolčne sokove, priti aktivne.

Zato se pri pripravi izdelkov z LR GG proizvajalci srečajo z mnogimi izzivi, kako te zahteve izpolniti. Ena njegovih manj ugodnih lastnosti je njegova velika občutljivost za vlago, zato je priprava ˝suhih˝ izdelkov, ki vsebujejo sev LR GG izjemno zahtevna. Sev oz. izdelek zahteva posebne pogoje proizvodnje in ustrezno ovojnino, ki onemogoča vdor vlage in hkrati omogoča shranjevanje in stabilnost izdelka na sobni temperaturi več mesecev.

Skrbno načrtovanje izdelka, proizvodnih procesov in spremljanje kakovosti izdelka med proizvodnjo in v času roka uporabnosti so garancija za to, da pride sev z vsemi svojimi izjemnimi lastnostmi in v potrebni količini do končnega uporabnika in mesta delovanja. Največje zagotovilo kakovosti prehranskega dopolnila je, če je proizvedeno pod proizvodnje potrebnimi za zdravila.

Zakaj izbrati sev Lactobacillus rhamnosus GG?

Najbolj je prepoznan za lajšanje akutnih drisk, zelo dobro pa se je izkazal tudi pri preprečevanju prebavnih motenj ob jemanju antibiotika in tudi pri krepitvi imunskega sistema (zmanjševanje intenzivnosti respiratornih obolenj pri otrocih)9.Gre za najbolj proučevanega med sevi koristnih bakterij, vendar se učinki lahko pokažejo le, če uživamo kakovostne izdelke, ki vsebujejo žive bakterije in niso kontaminirani z drugimi mikroorganizmi.


1. Ursell L. in sod.. Nutr Rev. 2012; 70(1): S38-44.
2. Bixquert Jiménez M. Rev Esp Enferm Dig 2009; 101: 553-564.
3. Scientists find a second 'brain' in the gut.(https://www.mnn.com/health/fitness-well-being/blogs/scientists-find-second-brain-gut, dostop 2. 4. 2019)
4. Zhao L. Nature Review. Microbiology, Sept 2013; 11: 639-47.
5. Salazar N in sod. Front Genet. 2014 Nov 21; 5: 406.
6. Vighi G in sod.. Clin and Exper Immunol. 2008;53(1): 3-6.
7. Guarner F in sod.. WGO Global Guidelines: Probiotics and prebiotics 2011 in 2017.
8. Segers ME in Lebeer S. Microb Cell Fact. 2014; 13(S1): S7.
9. Capurso L. J Clin Gastroenterol 2019; 53(S1): 1-41.