Z jasno vizijo do LinComplex-a

»Občutek, ko vidiš svoj izdelek na polici, je neprecenljiv«

Z jasno vizijo in motivacijo je mogoče prav vse. Seveda je treba vztrajati, imeti za sabo zavzeto in strokovno ekipo ter verjeti v uspeh. Prav s tako miselnostjo se je dr. Gaj Stavber, vodja razvojnih projektov v Razvojnem centru Slovenija, skupaj z ekipo lotil razvoja novega izdelka z najbolj proučevanim mlečnokislinskim sevom na svetu kot prehranskega dopolnila. Razvojna pot prehranskega dopolnila, ki je v osnovi razvit in proizveden po vseh standardih za zdravila, nikakor ni bila preprosta. Posuta je bila z izzivi in novimi spoznanji, a vsekakor vredna vsega napora. Danes, ko vidijo svoj izdelek LINCOMPLEX® na polici, jih navdahneta ponos in neprecenljiv občutek zmage.

LINCOMPLEX® je novo, inovativno prehransko dopolnilo, ki so ga razvili naši sodelavci v Razvojnem centru Slovenija pod taktirko dr. Gaja Stavberja. Potreba po izdelku, ki bo vseboval "trendovske" mlečnokislinske bakterije, ki so tudi najbolje dokumentirane in podprte z rezultati kliničnih študij1, je botrovala razvoju novega izdelka. Razvili so izdelek »tretje generacije«, ki vsebuje eno najbolj učinkovitih in raziskanih mlečnokislinskih bakterij na svetu, Lactobacilus rhamnosus GG.

Že sama ideja je spodbudila zagon in motivacijo, da razvijejo prebojni izdelek, ki bo sicer glede na strateško odločitev registriran kot prehransko dopolnilo, vendar razvit in proizveden po kakovostnih standardih za zdravila (kot probiotik Linex®). V dveh letih se je vzpostavila velika in močna ekipa, ki se je odlično interdisciplinarno dopolnjevala. »Že od samega začetka razvoja je bila skupna vizija jasna – nov izdelek želimo videti na trgu. Vedel sem, da nas čakajo izzivi, da bo težko, a nikoli, niti za trenutek nisem želel pomisliti, da ideja na koncu ne bi bila uresničena. Želel sem si, da uporabniki dobijo nov visokokakovostni izdelek, ki se bo uspešno umestil ter prodajal na trgu, kot je to značilno za izdelke blagovne znamke Linex®, ki v mnogih državah regije SVE predstavljajo blagovno znamko številka ena v kategoriji probiotikov,« je razložil Gaj.

LINCOMPLEX® je novo inovativno prehransko dopolnilo s sevom Lactobacillus rhamnosus GG, ki so ga razvili naši sodelavci v Razvojnem centru Slovenija na temelju dolgoletnih izkušenj. Poleg najbolj preučevanega seva1 koristnih mlečnokislinskih bakterij na svetu vsebuje še cink in vitamine B1, B2 in B6. LINCOMPLEX® za ravnovesje, energijo in imunski sistem2.

 

Morje izzivov

Ekipa je med razvojem dokaj hitro ugotovila, da ukvarjanje s tako specifičnimi bakterijami in proizvodnja novega izdelka ne bosta preprosta. Izdelek ima namreč svojevrstne značilnosti, občutljiv je na vlago in temperaturo, tudi svetlobo, zato so morali prilagoditi tudi proizvodno linijo za tovrstne izdelke. »S procesom same proizvodnje novega izdelka smo se z našimi kolegi iz Ljubljane in Mengša veliko ukvarjali, saj ga nismo mogli kar prenesti na obstoječo linijo. Prav v ta namen smo na novo razvili in postavili osnovni sistem za obvladovanje tveganj proizvodnje prehranskih dopolnil, z odličnim sodelovanjem nadgradili proizvodni obrat, kar danes poudarimo tudi pri trženjskih dejavnostih.

LINCOMPLEX® je visokokakovostno prehransko dopolnilo, ki se močno razlikuje od podobnih izdelkov na trgu, še posebej od tistih, ki imajo iste mlečnokislinske bakterije (Lactobacillus Rhamnosus GG - LR GG). Je prehransko dopolnilo, ki ustreza vsem standardom dobre proizvodne prakse in strogim farmakopejskim standardom za zdravila.«

Vztrajnost, osredotočenost, odločnost, pogum

Kot je poudaril Gaj, v razvojni ekipi šteje vsak posameznik in njegov potencial. Prav zato mora vsak imeti moč, da lahko sooblikuje skupni uspeh, saj bo šele takrat njegov potencial zaživel v celoti. Vsak raziskovalec v njegovi ekipi je imel določeno vlogo in funkcijo, ki je prispevala h končnemu uspehu. Timski duh pa je bil tisti, ki je ekipo najbolj povezoval. »Vedno poudarjam, da posamezniki lahko zmagujejo le tekme, medtem ko povezani in učinkoviti timi osvajajo prvenstva. Taki timi zagotavljajo trajnostni uspeh.« Nikoli ne pozabi poudariti moči in odličnosti njegove ekipe, ki je na izdelek prav tako ponosna kot on sam: »Sam sem si pogosto vizualiziral trenutek, ko bom videl nov izdelek na polici. Svoje poslanstvo sem delil z ekipo in mislim, da smo ga vsi posvojili, zato smo se tudi tako trudili. Lahko rečem, da je bila pot LINCOMPLEX® zaznamovana z vztrajnostjo, odločnostjo, osredotočenostjo in pogumom. In na koncu smo zmagali.«

Kakšen pa je bil občutek, ko je izdelek prišel na police? Že pred izrečenimi besedami na Gajevem obrazu zaznamo paleto pozitivnih čustev in ponosa, ki se je dotaknil tudi nas. »Bil sem zraven, ko smo produkt razvijali, ga proizvajali, prestali vse izzive in ga na koncu lansirali na trg. Ko ga vidiš na prodajni polici – to je res zmagoslaven občutek.«

Dr. Gaj Stavber, vodja razvojnih projektov v Sandozevem Razvojnem centru v Sloveniji:
»LINCOMPLEX® pooseblja tri ključne elemente: inovativnost originalne sestave, znanje in več kot 30-letne izkušnje Lekovih strokovnjakov na področju mlečnokislinskih bakterij ter visoko kakovost. Vse to je plod odlične ekipe in njene vztrajnosti, saj smo od vsega začetka pred očmi imeli jasen cilj – razviti nov izdelek in ga videti na prodajnih policah.«

 


1 Segers and Lebeer Microbial Cell Factories 2014, 13(Suppl 1):S7. Szajewska H et al. JPGN 2016;62(3):495-506).
2 Riboflavin (vitamin B2) in vitamin B6 prispevata k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. Cink in vitamin B6 imata vlogo pri delovanju imunskega sistema. Riboflavin (vitamin B2) prispeva k ohranjanju zdravih sluznic.