Dobro je vedeti:

8 od 10 Slovencev napihnjenost in napenjanje doživi najmanj dvakrat ali trikrat mesečno

Napihnjenost in napenjanje: neprijetni, a lahko tudi rešljivi prebavni motnji

Čas branja: 5 minut

Prebavne motnje nas običajno presenetijo ravno takrat, ko si jih najmanj želimo – po družinskem pikniku, pred pomembnim intervjujem za službo ali celo na prvem zmenku –, in se pojavijo zaradi različnih vzrokov. Napihnjenost in napenjanje lahko pokvarita sicer popoln dan, a na srečo lahko pri določenih vzrokih veliko naredimo sami, da ju preprečimo.

Namig

Si tudi ti želiš prebave?

Zakaj se napihnjenost in napenjanje pojavita?

O napihnjenosti ali napenjanju govorimo, ko se občutek napihnjenosti ali vidna napihnjenost trebuha pojavita vsaj tri dni v mesecu, vsaj tri mesece zapored, ob tem pa je premalo dokazov za diagnozo drugih želodčno-črevesnih obolenj.

Pojav in pogostost prebavnih motenj sta odvisna od številnih dejavnikov, kot so sindrom razdraženega črevesja, bolezni prebavil, motnje prehrane, psihološki dejavniki (npr. anksioznost), požiranje zraka (npr. ob hranjenju) ali sprememba stanja naše črevesne mikrobiote.

Zanimivost

Pri ljudeh z občutkom napihnjenosti in napenjanja gre običajno za normalne količine plinov v črevesju, vendar pa so nanje bolj občutljivi. To se zlasti kaže pri ljudeh s sindromom razdražljivega črevesja.

Črevesna mikrobiota je ime za nekaj deset trilijonov mikrobnih celic, ki naseljujejo naš prebavni sistem. Je naš »pozabljeni organ«, ki opravlja številne pomembne naloge, od pomoči pri prebavi do krepitve imunskega sistema. Sestavljajo jo zelo raznoliki mikroorganizmi: od koristnih, kot so bifidobakterije in laktobacili, do škodljivih, kot sta bakteriji E. coli in C. difficile.

Ko mikrobiota deluje pravilno, pravimo, da je uravnovešena. Ko pa se to ravnovesje poruši, temu pravimo disbioza. Disbioza je stanje, pri katerem število škodljivih bakterij naraste ali pa število koristnih bakterij pade. Ob tem se lahko pojavijo različne prebavne motnje, ki so posledica porušenega ravnovesja, kot so driska, zaprtje, napihnjenost, napenjanje, nelagodje v črevesju ali bolečine v trebuhu.

Kaj povzroči porušenje črevesne mikrobiote?

Naša črevesna mikrobiota je občutljiv sistem, ki je zaradi hitrega tempa življenja pogosto izpostavljen.

Porušenje črevesne mikrobiote lahko povzročijo številni dejavniki:

1. Stres

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je stres ena največjih zdravju škodljivih nevarnosti 21. stoletja. Že vsaka tretja oseba naj bi stalno imela simptome stresa, z njim povezane bolezni pa naj bi bile vzrok za 70–90 % vseh obiskov zdravnika.

2. Nezdrava ali napačna prehrana

Pri težavah z napenjanjem in napihnjenostjo ima velik vpliv prehrana. Velika količina sladkorja, maščob, predelane hrane ali hrane, ki vsebuje težko prebavljive sestavine (npr. laktozo ali umetna sladila), lahko poruši črevesno ravnovesje. Ta in nekatera druga živila so hrana za bakterije, ki ob tem proizvajajo pline – te pa lahko občutimo kot napihovanje.

Poleg prehrane pa je pomemben tudi sam način prehranjevanja. Hitro uživanje hrane, požiranje zraka ob žvečenju in zrak, ki ostaja v želodcu, privedejo do večjih količin zraka v črevesju.

3. Nekatera zdravila

Številna zdravila lahko kot stranski učinek povzročijo prebavne motnje. Takšen primer so zdravila, ki znižujejo raven kisline v želodcu, ali antibiotiki, ki poleg škodljivih bakterij uničijo tudi koristne. Zato je pri jemanju antibiotikov vedno priporočljivo jemati tudi probiotik, s katerim ponovno uravnovesimo črevesno mikrobioto.

4. Hormonske spremembe

Več kot 70 odstotkov žensk med menstruacijo trpi zaradi prebavnih težav. Te so posledica vpliva hormonov: telo zaradi večje količine estrogena zadržuje več tekočine, zaradi povišane ravni progesterona, ki se pojavi v drugem delu ciklusa, pa je upočasnjeno delovanje prebavil, kar lahko povzroči napenjanje.

Kako lahko na naraven način preprečimo prebavne težave?

Na dejavnike, ki povzročijo prebavne težave, nimamo vedno vpliva. Lahko pa vplivamo na svojo črevesno mikrobioto in ji pomagamo ravnovesje ohranjati ali ga po težavah hitreje ponovno vzpostaviti. Sledi nekaj nasvetov, s katerimi si lahko pomagate:

1. Uživanje hrane

Obroke uživajte počasi, hrano dobro prežvečite in po hranjenju poskusite odstraniti pogoltnjen zrak iz želodca. Izogibajte se gazirani pijači in žvečenju žvečilnih gumijev.

2. Izogibajte se hrani, ki povzroča težave

S pravilno prehrano lahko na naraven način pomagamo preprečiti napihnjenost in napenjanje.

Pri težavah z napenjanjem in napihnjenostjo je priporočljivo prilagoditi jedilnik. Nekatera živila so znani povzročitelji napenjanja. To so zlasti kratkoverižni ogljikovi hidrati, ki jih strokovno imenujemo FODMAP (fermentirajoči oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi in polioli). Verjetno najbolj znan povzročitelj napenjanja je fižol, problematično pa je lahko tudi sadje, kot so jabolka, hruške in lubenice; zelenjava, npr. čebula, leča, por, beluši in artičoke; pšenični izdelki in sladkarije. Med pomembnimi prehranskimi prekrški je tudi uživanje umetnih sladil (npr. sorbitola), ki spodbujajo rast črevesnih bakterij.

3. Obvladujte stres

S stresom se je najbolje soočiti tako, da odstranimo vzrok stresa, a to vedno ni mogoče. V pomoč nam je lahko tudi zadostna količina spanja (7 do 8 ur na noč) ter tehnike sproščanja, kot so globoko dihanje, meditacija in telesna dejavnost.

4. Dodajte probiotike za preventivo in zdravljenje

Probiotiki so koristne bakterije, ki blagodejno vplivajo na ravnovesje naše črevesne mikrobiote, če jih zaužijemo v zadostni količini. Ob rednem jemanju jo lahko ohranjajo v ravnovesju, ob težavah, med jemanjem zdravil ali po bolezni pa nam pomagajo hitreje ponovno vzpostaviti ravnovesje.

Raziskave so pokazale, da moramo za lajšanje težav pri napihnjenosti in napenjanju probiotike uživati v pravem odmerku vsaj en mesec.

Linex® Forte, zaupanja vreden probiotik pri prebavnih motnjah

Zdravila blagovne znamke Linex® so edina* probiotična zdravila brez recepta v Sloveniji, ki pomagajo lajšati težave z napihnjenostjo in napenjanjem.

Linex® Forte vsebuje več kot 2 milijardi probiotičnih bakterij, ki pomagajo ponovno vzpostaviti porušeno ravnovesje med koristnimi in škodljivimi bakterijami v našem črevesju. Koristne bakterije v Linex® Forte so skrbno izbrane naravne probiotične bakterije Lactobacillus acidophilus, LA-5®, in B. animalis subsp. lactis, BB-12®.

Gre za koristne bakterije, ki blagodejno vplivajo na naše črevesno zdravje, posledično pa lahko vplivajo tudi na počutje. Kombinacija obeh vrst bakterij je pomembna tudi zato, ker lahko poselijo celotno črevesje: laktobacile v večji meri najdemo v tankem črevesu, bifidobakterije pa se bolje počutijo v debelem črevesu.

Probiotične bakterije imajo tudi številne druge blagodejne učinke na človeško telo, saj preprečujejo razmnoževanje škodljivih mikrobov, vplivajo na delovanje imunskega sistema in pomagajo pri prebavi hrane.

Linex® Forte

Edini pravi probiotik za prebavne motnje.

KUPI IZDELEK

Napihnjenost in napenjanje se lahko pojavita tudi takrat, ko ju najmanj pričakujemo. S probiotiki je mogoče lajšati simptome napenjanja in napihnjenosti, kadarkoli nas presenetijo oz. ko je ravnovesje črevesne mikrobiote porušeno.

*Centralna baza zdravil II (dostopno na http://www.cbz.si/cbz/bazazdr2.nsf/Search/$searchForm?SearchView, zadnji dostop 8. 10. 2020)