Dobro je vedeti:

Pri vsakem jemanju antibiotikov je priporočljiva probiotična podpora za lažje zdravljenje z manj črevesnimi neprijetnostmi

Helicobacter pylori: bakterija, ki jo ima vsak četrti Slovenec

Čas branja: 4 minut

Razjede, čiri ali rane na želodcu kljub splošnemu prepričanju večinoma niso posledica stresa ali napačne prehrane: 70 – 90 % primerov teh bolezni namreč povzroči malo poznana bakterija Helicobacter pylori.

Kaj je bakterija Helicobacter pylori?

Pravilna prehrana lahko poleg redne vadbe, izogibanja stresu in uživanja koristnih bakterij pomembno podpira krepitev imunskega sistema.

Helicobacter pylori (krajše H. pylori) je trdovratna bakterija, ki je odgovorna za največ vztrajnih bakterijskih okužb prebavil. Je najpogostejša bakterijska okužba pri ljudeh: v Sloveniji je z njo okuženih 25 % vseh prebivalcev, med starejšimi (50–75 let) pa kar 76 %.

Večina okužb se zgodi v mladosti. Ko je bakterija v telesu, lahko popolnoma neopažena ostane vse življenje. Večina ljudi, ki so njeni prenašalci, namreč ne občuti nobenih simptomov – kljub temu pa lahko H. pylori povzroča kronično vnetje želodčne sluznice ter razjede na želodcu in dvanajsterniku.

Kadar so simptomi prisotni, je najpogostejša vztrajna pekoča bolečina v zgornjem delu trebuha (pod rebri), manj pogosti pa so tudi slabost, bruhanje in izguba teka.

Vendar pa je lahko ta bakterija nevarna tudi brez prisotnosti simptomov. Bakterija H. pylori je namreč karcinogen I. reda in je odgovorna za 89 % vseh primerov raka želodca (razen raka kardije, ki je ločnica med požiralnikom in želodcem). Okužene osebe imajo kar od 2- do 6-krat večje tveganje za razvoj raka na želodcu.

Zdravljenje okužbe s H. pylori vpliva na črevesno mikrobioto

Po priporočilih Slovenskega združenja za gastroenterologijo in hepatologijo potrebuje zdravljenje vsak, ki je okužen – ne glede na prisotnost simptomov.

Zdravljenje okužbe s H. pylori vključuje intenzivno terapijo z dvema različnima antibiotikoma in drugimi zdravili (kot so zaviralci protonske črpalke, ki zaustavijo izločanja želodčne kisline), s katerim bakterijo izkoreninimo.

Zdravljenje z antibiotiki pa ob ozdravitvi okužbe na žalost negativno vpliva tudi na koristne bakterije, ki so prisotne v našem črevesju. S porušenjem črevesne mikrobiote omogoča razrast škodljivih mikroorganizmov, ki lahko povzroči antibiotično drisko, napenjanje, kandidozo in oslabljen imunski sistem, posledice pa so lahko vidne tudi kasneje: tak primer je debelost (metabolični sindrom).

Ali ste vedeli?

Pri vsakem jemanju antibiotikov je priporočljiva probiotična podpora za lažje zdravljenje z manj črevesnimi neprijetnostmi.

Preberi več

Probiotične bakterije pri antibiotičnem zdravljenju preprečujejo porušenje črevesnega ravnovesja in tako zmanjšajo možnost antibiotične driske.

Tako se lahko zmanjša možnost za nove okužbe (npr. okužbe z bakterijo klostridij), saj probiotični mikroorganizmi preprečujejo razmnoževanje škodljivih mikrobov, ker z njimi tekmujejo za življenjski prostor in hrano.

Pri okužbi s Helicobacter pylori pa imajo lahko določeni probiotiki dvojni učinek. Novejše raziskave so pokazale zanimiv učinek hkratnega jemanja določenih probiotikov ob omenjeni terapiji okužbe s H. pylori. V določenih študijah se je namreč izkazalo, da lahko probiotični sevi ob zmanjševanju neželenih učinkov antibiotikov pozitivno vplivajo tudi na uspešnost izkoreninjenja bakterije. Pozor: to ne pomeni, da lahko s probiotiki odpravimo okužbo, in to velja za le za določene probiotične seve.

Linex® Forte - pravi probiotik ob antibiotiku

Zdravila blagovne znamke Linex® so edina probiotična zdravila brez recepta v Sloveniji.

Linex® Forte vsebuje več kot 2 milijardi probiotičnih bakterij, ki ponovno pomagajo uravnovesiti porušeno ravnovesje med koristnimi in škodljivimi bakterijami v našem črevesju. Koristne bakterije v Linex® Forte so skrbno izbrane, naravne probiotične bakterije laktobacili LA-5® in bifidobakterije BB-12®.

Linex® Forte kot podpora antibiotični terapiji okužbe z bakterijo Helicobacter pylori

Jemanje Linex® Forte pri običajni terapiji okužbe z bakterijo Helicobacter pylori lahko pomaga zmanjševati neželene črevesne učinke uporabljenih antibiotikov.

Jemljite Linex® Forte že od 1. dne in ves čas terapije
Jemanje zdravila Linex® Forte že od 1. dne pomaga nadomeščati izgubljene črevesne bakterije v črevesni mikrobioti.

Linex® Forte jemljite še nekaj časa po njej
Z jemanjem zdravila Linex® Forte vsaj še nekaj dni po zaključenem zdravljenju z antibiotiki pomagamo zmanjšati tveganje za pojav neželenih učinkov, kot sta driska, napenjanje in druge prebavne motnje.

Linex® Forte

Pravi probiotik ob antibiotiku.

KUPI IZDELEK

* Centralna baza zdravil II (dostopno na http://www.cbz.si/cbz/bazazdr2.nsf/Search/$searchForm?SearchView zadnji dostop, 8. 10. 2020).