Dobro je vedeti:

Spremembe v črevesni mikrobioti so tudi možen vzrok zaprtja.

7 nasvetov, ki vam bodo pomagali pri zaprtju

Čas branja: 6 minut

Vas pogosto muči zaprtje? To ni nič presenetljivega. Poskusi, da bi zaprtost hitro odpravili sami, pogosto spodletijo. Posledice zaprtja so lahko neprijetne, predvsem pa imajo velik vpliv na kakovost našega življenja. Zato je pomembno, da se ga naučimo obvladovati in preprečevati.

Kdaj govorimo o zaprtju

Zaprtje je eden najpogostejših prebavnih simptomov in samo po sebi ni bolezen. Občasno ga tekom življenja doživimo skoraj vsi, do tretjine odraslih pa je kronično zaprtih – česar se marsikdo sploh ne zaveda. Pogosteje se zaprtje pojavi pri ženskah kot pri moških.

O zaprtosti govorimo, če imamo vsaj dve od spodaj naštetih težav:

 • blato odvajamo manj kot trikrat na teden,

 • ob odvajanju blata se naprezamo (v četrtini primerov),

 • imamo trdo ali grudičasto blato (v četrtini primerov),

 • imamo občutek nepopolnega izpraznjenja črevesja (v četrtini primerov),

 • imamo občutek rektalne zapore (v četrtini primerov),

 • pri odvajanju blata si pomagamo z ročnimi manevri, kot je pritisk rok na trebušno steno ali uporaba prstov, da odstranimo blato iz končnega dela črevesa (v četrtini primerov),

 • blato je rahle konsistence samo ob uporabi odvajal.

V primeru, da se vsaj dva izmed simptomov pojavljata več kot 3 mesece, govorimo o kroničnem zaprtju.

Zanimivo je, da so ljudje večinoma bolj zaskrbljeni, če se morajo naprezati ob odvajanju blata in če je blato trdo, kot pa če odvajajo blato manj kot trikrat na teden.

Vzroki zaprtja

Zaprtost je najpogosteje posledica prepočasnega gibanja hrane skozi prebavno cev, zaradi česar postane blato trdo in suho.

To se lahko zgodi zaradi različnih razlogov, najpogostejši pa so:

 • nepravilna prehrana (zlasti premalo zaužitih vlaknin, ki jih najdemo v zelenjavi in sadju),

 • dehidracija ali premalo uživanja tekočine,

 • pomanjkanje gibanja,

 • določena zdravila (npr. dolgotrajna uporaba opioidnih protibolečinskih zdravil, določeni antidepresivi in določena zdravila za zniževanje krvnega tlaka),

 • hormonske spremembe (npr. menstruacija),

 • spremembe v okolju (npr. potovanja).

7 nasvetov, kako preprečevati zaprtost na naraven način

7 nasvetov, kako preprečevati zaprtost na naraven način

Ko gre za zaprtje, je »Kaj pomaga?« pogosto vprašanje. Je določena hrana učinkovita proti zaprtju? Kdaj uporabiti odvajalo?

Ne glede na to, ali trpimo za kroničnim zaprtjem ali pa imamo težave le občasno, bo dosledno upoštevanje naslednjih nasvetov lahko pomagalo pri preprečevanju zaprtja:

 • dnevno pijmo dovolj tekočine (1,5–2 litra). Ne glede na naš občutek žeje moramo vnos tekočine prilagoditi: več gibanja ali višje temperature zahtevajo tudi več tekočine.

 • izogibajmo se predpripravljeni in predelani hrani (npr. zamrznjenim picam, hrenovkam), saj ta vsebuje malo vlaknin, ter mlečnim in mesnim izdelkom.

 • v svojo prehrano vključimo živila z visoko vsebnostjo vlaknin, kot so stročnice, zelenjava, sadje, polnozrnate žitarice in otrobi.

 • ne pozabimo na vsakodnevno gibanje in redno vadbo.

 • naučimo se učinkovito spopadati s stresom.

 • ne ignorirajmo občutka, da moramo na veliko potrebo – pogosto zadrževanje je lahko škodljivo.

 • poskusimo ustvariti reden »urnik« za opravljanje potrebe, še posebej po obrokih.

V primeru, da zgornji ukrepi ne pomagajo proti zaprtju, lahko posežemo tudi po odvajalih.

Priporočajo se zlasti odvajala, ki povzročijo mehčanje blata (osmozna odvajala, kot sta laktuloza ali semena indijskega trpotca).

Tovrstna odvajala na naraven način omogočijo, da je v črevesni vsebini več tekočine in zato lažje drsi po črevesju. Hkrati pa delujejo tudi kot prebiotik, saj so hrana za koristne bakterije črevesne mikrobiote.

Vsekakor pa se je ob izrazitih težavah ali opaznih nenadnih spremembah v odvajanju blata potrebno posvetovati z zdravnikom.

Ali lahko mikrobno ravnovesje v črevesju vpliva na zaprtje?

Posledica določenih vzrokov zaprtja je tudi neravnovesje črevesne mikrobiote ali disbioza.

Črevesna mikrobiota je kompleksen ekosistem mikrobov, s katerimi živimo v razmerju, ki mu pravimo simbioza: mi pomagamo njim in oni pomagajo nam.

Mikrobiota je namreč jasno povezana s hitrostjo potovanja hrane skozi naše črevesje. Mikroorganizmi v črevesju ob razgrajevanju hrane izdelujejo snovi (kisline), ki spodbujajo peristaltiko in tako vplivajo na gibanje črevesja. Na ravnovesje črevesne mikrobiote pa vplivamo zlasti s prehrano (najbolj koristijo surova, nepredelana in fermentirana hrana ter vlaknine) in tudi z uživanjem probiotičnih mikrobov.

Vpliv določenih predstavnikov črevesne mikrobiote na simptom zaprtja dokazujejo tudi klinične študije.

Odrasli, pri katerih se pojavlja zaprtost, imajo znatno manj koristnih bakterij (bifidobakterij in laktobacilov). Te, še posebno bifidobakterije, pa igrajo pomembno vlogo pri zaprtosti, saj njihovo jemanje skrajša čas, ki ga hrana porabi za pot skozi prebavila.

Linex® Forte – pravi probiotik pri prebavnih motnjah

Zdravila blagovne znamke Linex® so edina probiotična zdravila brez recepta* v Sloveniji.

Jemanje probiotika Linex® Forte zmanjša pogostost in resnost blagih do zmernih prebavnih motenj, ki so posledica porušenega ravnovesja črevesne mikrobiote, in ohranja normalno gibanje črevesja.

Linex® Forte

Zaupanja vreden probiotik za prebavne motnje.

KUPI IZDELEK

Vsebuje več kot 2 milijardi probiotičnih bakterij, ki pomagajo uravnovesiti porušeno ravnovesje med koristnimi in škodljivimi bakterijami v našem črevesju. Bakterije v zdravilu Linex® Forte so skrbno izbrane, naravne in klinično potrjene probiotične bakterije iz rodov laktobacili bakterija LA-5® in bifidobakterij bakterija BB-12®.

Kljub temu, da je pogostost resnega zaprtja le 10–15 %, ima mnogo več ljudi lažje, a prav tako neprijetne prebavne težave, za katere pogosto ne poiščejo pomoči. Vendar nam teh težav ni treba jemati kot nekaj neizogibnega. S skrbjo za zdrav življenjski slog in s pomočjo probiotičnih bakterij se lahko sami dobro spopadamo s prebavnimi neprijetnostmi.

* Centralna baza zdravil II (dostopno na http://www.cbz.si/cbz/bazazdr2.nsf/Search/$searchForm?SearchView, zadnji dostop 8. 10. 2020).

LA-5® in BB-12® sta zaščiteni blagovni znamki podjetja Chr. Hansen A/S.