Napihnjenost in napenjanje

Pomoč probiotikov pri napihnjenosti in napenjanju

Pogostost odvajanja vetrov in njihova sestava sta odvisni od številnih dejavnikov, med katerimi je še posebej pomembno stanje črevesne mikrobiote, torej mikrobov, ki kot delavci za tekočim trakom skrbijo za razgradnjo hranilnih snovi v gradnike, ki jih telo lahko uporabi za energijo in rast mišic1. Če v tej ˝tovarni˝ pride do težav in se črevesna mikrobiota poruši, lahko pride do povečanega nastajanja in odvajanja plinov, s tem pa do različnih težav, ki jih poznamo kot napenjanje in napihnjenost. Napenjanje je sicer pogost pojav in za marsikoga tudi neprijeten problem, še posebej, če ga spremljajo kronične bolezni prebavil, kot so sindrom razdražljivega črevesja, Chronova bolezen, laktozna netoleranca ali celiakija.

 

Od napenjanja do napihnjenja

Do občutka napihnjenosti pride takrat, ko se stena prebavil pretirano razteza, kadar so prebavila podvržena pretiranemu krčenju, situacijo pa lahko spremlja tudi neprijetno pretakanje in izločanje plinov, bolečina, vidno pa je tudi samo raztezanje trebuha, kar je sicer prej izjema kot pravilo. V večini primerov je moteč predvsem občutek napetosti trebuha, ne njegov povečan obseg.

V sodobnem svetu je sicer napihnjenost pogosta težava, še posebej pri ljudeh, ki dolge ure presedijo za računalnikom, saj je v sedečem položaju želodec stisnjen in se težje prazni, vse skupaj pa lahko privede do zaprtja in občutka napihnjenosti.

Zelo pomembno vlogo pri nastanku težav z napenjanjem in napihnjenostjo ima tudi prehrana in tudi sam način prehranjevanja. Premalo prežvečena hrana se dlje zadrži v želodcu in pride v črevesje le delno predelana, svoje pa doda tudi nezdrav jedilnik, še posebej velika količina sladkorja, maščob in kofein.

 

Kako si pomagati?

Pri težavah z napenjanjem in napihnjenostjo je potrebno upoštevati načelo, da je v takšnih primerih potrebno prilagoditi jedilnik in obroke še dodatno zmanjšati, hkrati pa poskrbeti, da odpravimo vzroke na vseh ravneh. Navsezadnje je za porušenje prebave marsikdaj odgovoren tudi stres (spomnite se na drisko pred pomembnim razgovorom ali izpitom).

 

Pomoč probiotikov

V številnih primerih je napihnjenost posledica porušene črevesne mikrobiote, bodisi zaradi uporabe antibiotikov bodisi zaradi drugih vzrokov ali bolezni. Ker v takšnem primeru mikrobi, ki naseljujejo prebavila, ne uspejo ustrezno predelati hranil, prihaja do čezmernega nastajanja plinov in posledično napihnjenosti. Človeška mikrobiota je sicer izjemno natančno uravnavan sistem celic, ki imajo ob prebavni tudi imunsko funkcijo. Nenazadnje kar sedemdeset odstotkov vseh celic, ki se borijo proti bakterijam in virusom, živi prav na stenah želodca in prebavil3.

Prav zato je pomoč v obliki probiotikov učinkovit način uravnavanja črevesne mikrobiote in odpravljanja težav z napenjanjem in napihnjenostjo.

Zdravilo Linex® Forte, ki vsebuje dve vrsti živih liofiliziranih probiotičnih (imenujemo jih tudi mlečnokislinskih) bakterij in ima kontrolirano sestavo, lajša težave z napihnjenostjo in napenjanjem, tako da se lahko porušeno ravnovesje med koristnimi in škodljivimi bakterijami v prebavnem traktu z dodatnim vnosom koristnih bakterij ponovno uravnovesi. Probiotične bakterije imajo tudi številne druge blagodejne učinke na človeško telo, saj s svojo naselitvijo na stene prebavil preprečujejo razmnoževanje škodljivih mikrobov, spodbujajo delovanje imunskega sistema in pomagajo pri prebavi hrane, saj vzpostavljajo primerno kislo okolje za delovanje prebavnih encimov. Probiotiki imajo tudi vlogo pri izločanji nekaterih vitaminov, kot so nekateri predstavniki skupine vitaminov B ter vitamin K.

Zdravilo Linex® Forte vsebuje dve vrsti naravnih mlečnokislinskih bakterij: Lactobacillus acidophilus, LA-5®, in Banimalis BB-12®, ki blagodejeno vplivata na človeški organizem. Kombinacija obeh je pomembna tudi zato, ker le skupaj lahko ustrezno poselita celotno črevesje, saj laktobacile v večji meri najdemo v tankem črevesu, kjer imajo na volj več kisika, bifidobakterije pa se bolje počutijo v debelem črevesu4.

V zdravilu Linex® Forte so probiotične bakterije, ki dobro preživijo v prebavnih sokovih. K probiotičnim bakterijam pa je dodana tudi prehrana zanje (inulin z oligofruktozo), kar lahko dodatno lajša naseljevanje bakterij.

Z ustrezno kombinacijo probiotikov, ki uravnavajo fiziološko ravnovesje mikroorganizmov v črevesju, je mogoče enostavno lajšati simptome napenjanja in napihnjenosti, še posebej, če poskrbimo tudi za ostale dejavnike, kot sta ustrezna prehrana in dovolj gibanja na svežem zraku. Jemanje probiotikov se priporoča, redno, vsaj nekaj tednov, da se mikrobiota do konca uravna.5

 


1. Herold, G, et al.: Innere Medizin, Köln, 2014
2. Mayo Clinic: Gas an Gas Pains, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gas-and-gas-pains/basics/definition/con-20019271
3. Distrutti E, Monaldi L, Ricci P, Fiorucci S. Gut microbiota role in irritable bowel syndrome: New therapeutic strategies. World J Gastroenterol 2016; 22(7): 2219-2241
4. Hungin AP et al.: European Society for Primary Care Gastroenterology. Systematic review: probiotics in the management of lower gastrointestinal symptoms in clinical practice – an evidence-based international guide. Aliment Pharmacol Ther. 2013 Oct; 38(8): 864-86. doi: 10.1111/apt.12460. Epub 2013 Aug 27.
5. Lee YY in sod. Probiotics and prebiotics for Gut health: the essentials. WGO Handbook on diet and the gut, World Digestive Health Day WDHD May 29, 2016.

 

LA-5® in BB-12® sta zaščiteni blagovni znamki podjetja Chr. Hansen A/S